Întreținerea pavajului pe timp de iarnă

Pavajul are un rol deosebit de important în amenajarea spațiului exterior al unei proprietăți, atât în sens estetic, cât și practic. O dată cu sosirea iernii, mentenanța pavelelor reprezintă o preocupare semnificativă, în cadrul căreia trebuie să se țină cont de o serie de factori de bază. Întreținute corect, produsele de calitate marca Petra Pavaje nu sunt afectate de temperaturile scăzute sau de depunerile de zăpadă, având totodată calități antiderapante. Care sunt, așadar, pașii ce trebuie parcurși în acest proces și cum se realizează ei, pentru a ne menține terasa, aleile și curtea în stare bună pentru cât mai mult timp?

Cum cureți pavelele

Având în vedere că pe timpul iernii temperaturile extreme, gheața persistentă, umezeala recurentă și poleiul pot afecta pavajul, curățarea pavelelor este prima operațiune pe care trebuie să o realizezi. La ce trebuie să fii atent?

  1. Asigură-te că sistemul de drenare funcționează cum trebuie și că apa rezultată după topirea zăpezii are acces ușor la calea de evacuare.
  2. Este necesară curățarea din timp a pavajului, preferabil imediat după ninsoare, pentru a evita formarea ulterioară a unui strat gros de gheață.
  3. Debarasează zăpada mecanic. Folosește unelte care să nu distrugă suprafața pavajului tău.
  4. Limitează spațiul din curte la folosirea câtorva cărări. Sunt mai ușor de întreținut.
  5. Curăță zăpada cât timp este proaspăt depusă, și în consecință ușor de îndepărtat.
  6. În cazul formării poleiului poți presăra nisip cu granulatie 0-4 mm sau un amestec de nisip și criblură, disponibil în magazinele de specialitate.

Ce să nu faci

  1. Evită să folosești sarea (mai ales în stare solidă), deoarece este foarte corozivă. În plus, are efecte nocive asupra mediului înconjurător.
  2. Nu lăsa apa să băltească pe pavaj. Deși ar putea părea astfel, nu este deloc inofensivă.

Sfaturi suplimentare

  1. Oprește sistemul de alimentare cu apă din curte în perioada de îngheț.
  2. Folosește un covor de pâslă ca soluție rapidă anti-alunecare pe gheață (când nu ai timp să folosești rașcheta).
  3. Păstrează uneltele pentru deszăpezire într-un spațiu relativ încălzit, precum garajul, și vor fi mai ușor de folosit.
  4. O soluție eficientă, dar mai rar întâlnită în țara noastră datorită iernilor relativ blânde, este sigilarea pavajului sau a asfaltului. Procedura se realizează profesional (de către o echipă specializată) și are efecte pozitive asupra rezistenței în timp a dalelor și a rosturilor.

Materiale cu rol mecanic

  1. Nisipul – abraziv în cantități mari, trebuie eliminat de pe suprafața pavajului după dezgheț. Nu este recomandat pentru pavajele lucioase sau pentru cele cu texturare fină.
  2. Zgura măruntă – desi mai greu de obținut, are un grad de coroziune redus.
  3. Rumegușul – este recomandat mai ales pentru spațiile rezidențiale. Solicită mai multă îngrijire, dar nu are efecte adverse asupra mediului înconjurător.

Ce unelte folosești?

Uneltele din plastic industrial sunt recomandate în detrimental celor din metal, iar uneltele profesionale mecanizate reprezintă o reală soluție în cazul suprafețelor mai mari de 300 de mp.

  1. Lopețile din plastic industrial pentru zăpadă sunt cea mai confortabilă și mai ieftină soluție existentă pe piață.
  2. Spărgătoarele de gheață trebuie folosite cu foarte mare precauție: nu sunt recomandate în cazul pavajelor lucioase, pe care le pot ciobi cu ușurință.
  3. Împingătoare de zăpadă, în special cele realizate din polipropilenă
  4. Rașchetele sunt eficiente, dar acoperă o suprafață redusă. Pot fi utilizate în preajma intrărilor sau lângă scurgerile de apă.
  5. Împingătoarele de sanie. Potrivite pentru zăpadă ușoară, pot întreține cu ușurință o curte de până la 300 de mp. În plus față de uneltele necesare pentru zăpadă și gheață, este recomandat să ai în curte o suflantă (cu sau fără aspirare).

Concluzii

  1. Pentru o întreținere corectă pe timp de iarnă este foarte important să menții pavajul curat încă dinainte de a ninge: nu amâna debarasarea zăpezii sau eliminarea gheții din curte. După o curățenie temeinică de toamnă întreținerea în timpul sezonului rece va fi mult mai ușor de realizat.
  2. Îndepărtarea mecanică a zăpezii sau a gheții este, din punct de vedere ecologic, preferabilă variantelor chimice.
  3. Cu cât luciul suprafeței este mai mare, cu atât aceasta este mai alunecoasă. Contează, de asemenea, design-ul curții, dar și modul de evacuare a apei de pe suprafața acesteia.
  4. Uneltele sunt utile atâta vreme cât nu modifică suprafața pe care trebuie să o curețe.

Respectă aceste indicații și te vei bucura de produsele Petra Pavaje pentru o perioadă îndelungată.