Montarea pavajelor
Ideile pentru amenajarea curții au început să prindă contur atunci când ați făcut alegerea din gama variată de pavaje și le-ați achiziținat. Acum este momentul pentru ultimul pas, montarea pavajului.
Deși poate părea ușor de montat, vă recomandăm să luați în calcul colaborarea cu o firmă specializată în montarea pavajelor deoarece în acest fel vă veți bucura cât mai mult de alegerea făcută. Totuși, dacă doriți să faceți dumneavoastră montarea, atunci trebuie să țineți cont de anumite reguli și să evitați câteva greșeli pentru a nu periclita durabilitatea pavajului.
Pregătirea locului pe care se va monta pavajul
Este un pas crucial pentru a vă putea bucura de un rezultat mulțumitor. Odată ce s-au efectuat măsurătorile, urmează să fie delimitată zona folosindu-vă de țăruși și sfoară. Apoi, de regulă, se efectuează o decopertare de cca. 10-35 cm. Încercați să identificați dacă sunt rădăcini de copaci; acestea trebuie înlăturate pentru a nu crea probleme de nivel. Tot în acest pas, nu uitați de necesitatea unei pante de drenare a apei. Pe suprafețele fără înclinare există posibilitatea băltirii apei, fapt care, cu trecerea timpului, va contribui la deteriorarea calității pavajului în zonele frecvent umezite, dar și a stratului de susținere a pavajului. Așadar, 2-2.5% este un minim necesar de înclinare pentru a fi evacuată apa.
Sugestie
Dacă design-ul pe care l-ați conceput include și iluminarea la nivelul pavajului, în această etapă se vor monta instalațiile electrice aferente respectând normele de siguranță. Sistemele pentru gestionarea apelor pluviale se vor instala tot în acest pas, asigurându-vă că există pantă pentru scurgerea spre gurile de evacuare. Este necesară o atenție sporită și testarea în prealabil a scurgerii pentru a preveni deteriorarea stratului de suport prin umezeală excesivă.
Construirea stratului de suport
După ce s-au realizat decopertarea și panta de drenare, trecem la construirea stratului de suport. Se tasează zona decopertată cu ajutorul unei plăci vibrante. Apoi se umple cu pietriș sau piatră consacasată care va fi din nou tasată, iar peste aceasta se pune un strat de nisip de cca. 4-6 cm care va fi nivelat uniform cu ajutorul unui îndreptar și a țevilor profilate paralele. De stratul de suport depind atât durabilitatea, cat și aspectul pe care-l va avea, în ansamblu, pavajul ales. Așadar, la amenajarea stratului de suport evitați să utilizați balast amestecat cu mâl sau utilizarea unor resturi de la alte construcții. Folosiți balast curat și nisip cu granulație de 0-4 mm, combinat cu sort cu granulație de 8-16 mm. Un strat suport de calitate va preveni formarea denivelărilor care, pe lângă că sunt inestetice, pot duce la băltiri ce vor deteriora pavelele.
Montarea bordurilor
Montarea bordurilor este de asemenea un aspect foarte important și se face după compactarea stratului de suport. Pentru o montare corespunzatoare este necesară o fundație de beton de 10×15 cm pentru bordurile mici și de 10×20 cm pentru bordurile carosabile. De asemenea în acest pas mai este nevoie de o nivelă pentru stabilirea cotelor și de teodolit pentru aliniamente. Dat fiind faptul că trecerea de la umed la uscat face solul să se contracte și dilate, este necesară împănarea pe minim o treime din înălțimea bordurii astfel încât aceasta să preia din forțele transmise de pavaj.
Montarea pavelelor
Odată ce este pregătit stratul de suport, se poate începe montarea pavelelor. Așadar, pentru a avea un aspect plăcut, dar și pentru a evita tăierea cât mai multor bucăți, asigurați-vă că începeți dintr-un colț drept, de 90°, sau de la o linie dreaptă. Așezarea pavelelor se face una lângă alta, urmărind cu atenție să nu fie înclinate deoarece colțurile vor distruge patul de nisip. Dacă montarea pavajului se face pe suprafete neregulate (cotituri, unghiuri) asigurați-vă că faceți măsuratorile corecte atunci când sunteți nevoiți să tăiați din pavele. Pentru tăiere folosiți un flex cu disc diamantat sau o ghilotină pentru pavaj.
Rostuirea
La final, după ce au fost montate toate pavelele, printre rosturi, se va aplica un strat de nisip fin, uscat, cu o granulație de 0.2 mm ce va fi întins uniform cu ajutorul măturii. Ultima tasare cu placa vibrantă se face atât longitudinal, cât și transversal. Toate aceste operațiuni se fac numai pe suprafețe usacate.
Mai jos, prin intermediul videoclipului puteți vedea care sunt pașii pe care să-i urmați în procesul de montare al pavajului.
Iar dacă încă nu te-ai decis ce pavaje să achiziționezi, contactează-ne și îți vom face o ofertă personalizată!