Pentru ca rezultatul să corespundă așteptărilor dumneavoastră, vă recomandăm colaborarea cu o firmă specializată. Totodată vă înțelegem și dorința de implicare în procesul de pavare, astfel că venim în ajutor cu o serie de sfaturi ce vă vor fi de folos în obținerea amenajării mult dorite.

Unelte  necesare

  • Roabă, mistrie, lopeți, târnăcop, greblă (pentru pregătirea solului și a stratului de bază)
  • Placă vibrantă
  • Țevi profilate de 3-6 cm si îndreptar (pentru netezirea stratului de nisip)
  • Ciocan de cauciuc (pentru fixarea bordurilor)
  • Flex cu disc diamantat pentru tăierea bordurilor
  • Nivelă, teodolit pentru stabilirea cotelor și aliniamentelor

Bordurile nu au doar scop estetic pentru delimitarea vizuală a pavajului, ci au un rol mai important, și anume de susținere. Solul se contractă în perioadele secetoase și se dilată în cele ploioase, iar pentru a limita deplasarea semnificativă a pavelelor este necesară existența unei borduri. Totodată, trebuie să alegem bordurile potrivite în funcție de specificul amenajărilor: grădini, trotuare, carosabile, spații de depozitare sau hale industriale.

Acum că am înțeles care este rolul bordurilor, haideți să vedem cum le montam corect astfel încât să ne mulțumească vizual, dar și să îndeplinească cu succes rolul practic pe care îl au.

Trasarea zonei pe care urmează să fi montate pavajele și bordurile

Se delimitează zona pe care se vor monta pavajul și implicit bordurile. În această etapă vă puteți folosi de țăruși din lemn sau tije de metal de care să prindeți sfoara pentru a vă ghida.

Decopertarea terenului

Decopertarea terenului delimitat se face la o adâncime de 10-35 cm, asigurându-vă că înlăturați rădacinile și buruienile, iar dacă este cazul, completați spațiile rămase în urma înlăturării rădăcinilor cu balast și compactați. Pentru a preveni pătrunderea pietrișului în sol, se poate folosi o plasă geotextilă care se va așeza între sol și stratul de bază.

În procesul de decopertare, dacă terenul este plan, trebuie să creați o pantă de minim 2% pentru evacuarea apei.

Realizarea fundației pentru bordură

Odată ce este decopertat terenul se poate așeza stratul de bază format din balast sau piatră concasată pe toată suprafața. În funcție de destinația lucrării se alege grosimea pe care o va avea stratul de bază.

  • Minim 15 cm pentru traficul pietonal
  • Minim 20 cm pentru traficul de autoturisme
  • Minim 30 cm pentru traficul mediu și intens

Se distribuie unoform materialul stratului de baza, ținând cont de panta de scurgere de minim 2%. Stratul de bază și panta de scurgere se realizează cu ajutorul țevilor de metal care sunt introduse în stratul de pietriș, asfel fiind posibilă măsurarea diferenței de nivel, dar servesc și ca suport pentru îndreptar.

Pietrișul sau piatra concasată se compacteaza în straturi succesive de 10-20 cm folosind o placă vibrantă.

Trasarea fundației bordurilor

Pentru trasarea fundației bordurilor se folosesc țarusi de lemn sau bare de fier și sfoară atunci când montarea se face pe strat de bază format din balast sau piatră spartă. După așezarea și compactarea stratului de bază se crează un canal/o adancitură de 10-15 cm. Stabilitatea bordurii este un aspect important, așadar trebuie asigurată încastrarea acesteia, lățimea canalului fiind cu 100 mm mai mare decât lățimea bordurii.

În cazul în care bordura se montează pe bază de beton, atunci se trasează conturul exact al suprafeței pe care se toarnă stratul de beton necesar încastrării bordurilor și se aliniază cu ajutorul ciocanlui de cauciuc.

Montarea bordurilor

Înainte de așezarea ultimului  strat de nisip se vor monta bordurile.  Cotele bordurilor vor fi transmise cu ajutorul nivelei, iar aliniamentele cu ajutorul teodolitului. În canalul format se toarnă beton de încastrare, peste acesta vom așeza bordura pe care o vom alinia la nivelul sforii folosind un ciocan de cauciuc.  În cazul în care s-a pus mai multă compoziție, se poate ridica bordura și se va distribui din cantitatea în exces utilizând mistria astfel încât să rămână loc suficient pentru așezarea corectă. Încastrarea trebuie să încorporeze o jumătate din înălțimea bordurii și, la montarea pavelelor, se împănează pe lateral deoarece bordura preia din forțele transmise de pavaj.

Rosturiea bordurilor

Cu toate că bordurile se pot monta și fără rosturi, montarea realizându-se cap la cap, dacă optați pentru rostuirea lor, atunci puteți umple cu mortar acea distanță de 8-10 mm dintre borduri.

Contactează specialiștii Petra Pavaje pentru sfaturi practice în vederea montării și întreținerii pavajelor.