Ce presupune un stil de viață sustenabil și cum poți face demersuri în acest sens

Un stil de viață sustenabil presupune să consumăm mai puține resurse, punând accent pe calitate și nu pe cantitate, să avem grijă de mediul înconjurător, iar alegerile să fie unele făcute în mod conștient.

Dacă pentru interiorul casei noastre suntem mai grijulii față de resursele utilizate și încercăm reducerea consumului, ne putem extinde aria în ceea ce privește grija față de mediu și asupra curții noastre. Anumite aspecte au devenit atât de împământenite încât nu ne mai punem întrebarea dacă sunt dăunătoare pentru mediu sau nu, iar un exemplu este gazonul.

peisaj padure, pavaje

Alegerea tipului de gazon pentru o curte sustenabilă

Reducerea impactului asupra mediului nu este un act pe care să-l punem doar în cârca companiilor mari, ci este o conduită pe care putem să o adoptăm și în viața personală. Astfel, prin alegerile pe care la facem zi de zi, putem contribui la un viitor mai sustenabil.

Știați că… ?

  • gazonul clasic nu este sustenabil deoarece nu atrage polenizatori;
  • necesită cantități de apă ridicate deoarece trebuie udat aproape zilnic pentru a supraviețui;
  • gazonul clasic este nenatural, fiind o monocultura care dăunează solului și faunei pe termen lung;
  • tunderea lui cu mașinării pe combustibili, produce mai mult dioxid de carbon decât reușește gazonul în sine să capteze.

Dezavantaje ale gazonului

  • Trebuie tuns regulat
  • Trebuie udat aproape zilnic
  • Necesită pesticide și fertilizanți pentru a avea aspect plăcut

Avantaje ale gazonului:

  • Este uniform
  • Este aspectuos
  • Rulourile de gazon sunt ușor și rapid de montat

Ideal este să ne interesăm despre particularitățile ecosistemului din zona în care locuim și să alegem plante endemice, native. Pot plantele pe care le dorim să supraviețuiască fără utilizarea însemnată a unor cantități de apă, pesticide și fertilizanți? Dacă nu, trebuie să punem în balanță meritul acestor costuri de întreținere.

Alternative ale gazonului pentru o curte în armonie cu natura

Trifoiul pitic alb – Trifolium repens

Trifoiul pitic este o alegere potrivită în cazul în care doriți să aveți curtea verde, însă timpul pentru îngrijirea ei este limitat. Trifoiul păstrează o înălțime relativ mică, tunsul lui fiind mult mai rar necesar decât în cazul gazonului. Înmulțirea lui se face singură, acoperind porțiunile lipsă. Totodată, trifoiul este o plantă fixatoare de azot, ceea ce constituie o sursă de îmbogățire pentru sol. Trifoiul pitic conferă curții un aspect mult mai natural, mai ales că este îndrăgit de albine și alți polenizatori dacă îl lăsați să înflorească.

Puteți fi creativi și să încercați combinații cu trifoiul roșu, pentru un plus de culoare!

Întreținere: 4-6 săptămâni, însă poate fi lăsat și netuns

Mixul de ierburi

Pentru un sol sănătos și îmbogățit, puteți alege un mix de ierburi. Așa cum utilizăm diferite plante pentru ceaiuri, fiecare având diverse proprietăți, tot așa și în sol plantele își pod aduce aportul de nutrienți contribuind la sănătatea lui și a insectelor din sol*.

Trebuie să țineți cont, dacă faceți această alegere, că un mix de plante presupune înălțimi diferite, iar aspectul va fi unul de luncă. Daar… nu vă duce deja cu gândul la mirosul de iarba proaspăt cosită din vacanțele la țară?

*În limite normale de dezvoltare, insectele din sol și de la nivelul lui nu ar trebui sa ne sperie, ci să ne bucure deoarece sunt dovada unui sol sănătos și care este afânat și drenat prin intermediul acestora.

Amenajarea unor zone din curte cu mai multe plante

Daca dorești să-ți lași amprenta creativa, atunci amenajarea unor zone cu flori sau plante aromatice poate fi un bun început! Desigur, trebuie sa ne documentam în prealabil despre compatibilitatea acestora, pentru a nu crea dezechilibre.

Florile vor atrage albinele, iar plantele aromatice vă pot fi de folos atunci când gătiți, în băuturile răcoritoare sau pentru ceaiuri. De asemenea, putem adăuga la această listă și plantele care sunt un bun repelent pentru insectele deranjante. Aceste amenajări sunt sustenabile și necesită o întreținere redusă.

Iată câteva exemple de plante cu multiple întrebuințări

  • Crizantema sălbatică (Tanacetum cinerariaefolium) – protejează împotriva dăunătorilor și poate fi folosită ca plantă uscată și pulverizată pe plante pentru a ține la distanță afidele, păduchii, puricii si omizile.
  • Lavanda (Lavandula angustifolia) – pe lângă că este foarte frumoasă, are un miros îmbietor și poate avea întrebuințări culinare, este de asemenea o plantă care ține țânțarii la distanță.
  • Busuiocul (Ocimum basilicum) – este o plantă care are un gust și un miros foarte plăcut, poate fi folosit pentru preparatele culinare precum sosuri, paste, dar și în limonadă. De asemenea are capacitatea de a ține musculițele la distanță.
  • Menta (Mentha piperita L.) – pe care o poți servi în limonadă în zilele toride de vară. Atenție! Este o plantă care se înmulțește foarte repede, așadar, dacă nu doriți să vă împânzească toată curtea, indicată ar fi plantarea ei în ghivece sau în zone clar delimitate de celelalte plante.
  • Echinacea (Echinacea augustifolia) – întrebuințată mai ales pentru beneficiile ei asupra sistemului imunitar, prevenirii infecțiilor și ameliorării problemelor respiratorii. De asemenea s-a făcut remarcată prin frumusețea ei, astfel ea mai este utilizată și ca plantă decorativă.
Pavaj Alpin alb și moka_Petra Pavaje

Vino să îți găsești inspirația în grădina noastră expozițională!

Vă încurajăm să citiți și să vă îmbogățiți curtea cu plante ornamentale, aromatice și potrivite pentru polenizatori. Noi ne oprim aici cu recomandările de plante deoarece specializarea noastră sunt pavajele, iar acestea pot de asemenea să fie utilizate într-o maniera sustenabilă.

Vă prezentăm, în cele ce urmează,  câteva modalități de integrare a pavajelor și a altor elemente în decorul curții dvs.

Utilizarea pavajelor pentru delimitare

Odată alese plantele care vă vor înfrumuseța curtea, vă puteți lăsa purtați de valul creativității jonglând cu diferite forme, culori și modele pentru delimitarea zonelor înierbate de cele amenajate cu plante decorative. Puteți folosi pavajul Holland 20x10x4, pentru menținerea unui decor frumos, dar și la prevenirea migrării plantelor spre alte zone. Acesta este disponibil într-o paletă largă de culori precum gri, roșu, negru, galben, maro și alb.

Delimitare prin pavaje

Jardiniere

De asemenea, puteți utiliza jardiniere pentru a da volum spațiului și pentru a pune în valoare anumite plante. Puteți alterna între plante curgătoare sau cățărătoare și sunt un real ajutor în cazul plantelor care necesită delimitare pentru a nu invada celelalte spații.

jardiniera

Blocuri de zid splitate

Utilizarea elementelor de gard Robusto sau a blocurilor de zid splitate conferă amenajărilor exterioare un aspect estetic plăcut, sunt ușor de montat și necesită întreținere minimă, tocmai de aceea sunt o alegere practică pentru construcția grădinii mult visate.

Dacă terenul este prevăzut cu pantă, vă puteți folosi de acest avantaj pentru a vă crea un colț de poveste. Cu ajutorul blocurilor de zid se pot crea spații voluminoase, în trepte, în interiorul cărora puteți pune plante ornamentale, arbuști sau chiar arbori ornamentali de dimensiuni mici și medii.

Bloc de zid, negru, 50x25x15_Petra Pavaje

Bloc de zid, negru – 50x25x15

Baroc vintage, element gard, alb_48x20x20_Petra Pavaje

Baroc vintage, alb – 48x20x20

Robusto capac gard, maro, 47x27x5_Petra Pavaje

Robusto, capac gard, maro – 47x27x5

Robusto capac gard, gri, 47x27x5_Petra Pavaje

Robusto, capac gard, gri – 47x27x5

Pavaje în armonie cu natura

Sustenabilitatea înseamnă mai multe decât a fi verde. Iar noi, la Petra Pavaje, ne dorim să fim cât mai aproape de aceste idealuri ale sustenabilității. Tocmai de aceea am creat pavajele Grila și Quatro Eco pentru a veni în sprijinul celor care-și doresc un viitor mai bun.

Cu siguranță toate tipurile de pavaje au o utilitate însemnată și contribuie semnificativ la o viață calitativă, însă putem face alegeri în funcție de preferințele și idealurile în care credem.

Pavajul Grila este un pavaj care se integrează perfect în amenajările ecologice, pot consolida terenurile în pantă, sunt alegeri inspirate pentru parcări și drumuri de acces. Având o structură prevăzută cu spațiu deschis, acesta permite înierbarea, rezultatul fiind unul plăcut și mai apropiat de natură. De asemenea, acesta are o capacitate sporită de preluare a apelor pluviale, reducând astfel necesitatea amenajărilor speciale pentru dirijarea apelor.

Quatro Eco, unul dintre cele mai recente produse marca Petra Pavaje, și este ideal în cazul în care doriți o acoperire mai ridicată a solului. Odată montat, acesta este prevăzut cu rosturi spațioase care pot fi înierbate, iar grație grosimii pavajului de 8 cm, poate fi utilizat cu succes și pentru parcările destinate traficului greu.

Avantajele pavajelor eco

  • Rezistență deosebită la uzură
  • Rezistență la îngheț și sare de degivrare
  • Ușor de montat
  • Permeabilitate – permit drenarea apei

Pași înierbați

Atunci când vine vorba de crearea spațiului mult dorit, imaginația nu ar trebui să aibă limite. Pentru crearea unor alei, parcă desprinse din povești, ne putem folosi de plăci cu dimensiuni mari precum Grand Urban 100x50x8 sau Roman 60x30x6. Astfel vom avea căi de acces practice, dar și prietenoase cu mediul. Amplasarea lor este foarte ușoară și se pot așeza în linii drepte sau șerpuite.

Indiferent de pavajul pe care-l alegeți, noi avem grijă să ne respectăm promisiunile în ceea ce privește grija față de mediu. Așa cum bine știți, motto-ul după care ne ghidă este „În armonie cu natura”, iar compania Florea Grup investește constant în soluții sustenabile precum mașini electrice pentru angajați și panouri fotovoltaice pentru fabrici, utilizarea cu preponderență a materiilor prime din proximitate, reprocesarea deșeurilor și reducerea utilizării combustibililor prin situarea fabricilor în imediata apropiere a zonelor de extracție și prelucrare a materiilor prime.