Cum să îți amenajezi curtea: 5 pași pe care trebuie să îi parcurgi

Vremea bună ne invită să petrecem cât mai mult timp afară. Iar dacă stai la casă, curtea va deveni zona ta preferată pe timpul sezonului cald! Fie că ești proaspăt mutat aici și pregătești totul „de la 0”, sau că ai deja curtea și vrei doar o reamenajare, pașii pe care îi expunem mai jos sunt esențiali în procesul de design.

Iar pentru că a reamenaja o curte este un proces lung și anevoios, împărțirea sarcinii în misiuni mai mici poate fi secretul pentru a ajunge la rezultatul dorit fără prea mult stres.

PASUL 1: Stabilește elementele existente pe care dorești să le păstrezi

Fiecare curte este diferită, iar astfa face amenajarea unei grădini mai degrabă o operă de artă decât o știință. Primul pas este așadar să analizezi modul în care curtea ta arată la momentul de început al lucrărilor. Poate vrei să modifici totul și să nu rămână nimic în afară de perimetru. Poate ai o fântână sau un grătar pe care trebuie să le incluzi în peisaj. Dacă există un arbore care a crescut acolo ani mulți acesta aduce cu siguranță un plus în designul curții. E posibil să existe deja plante sau flori la care ții mult, dar care simți că nu sunt în locul potrivit. Chiar și dacă ai o alee din pavaje deja montată, aceasta poate să rămână fixă, sau poate fi relocată, unul din avantajele pavajelor fiind tocmai această versatilitate în reutilizarea lor. Nu în ultimul rând, gândește-te și la spațiile practice de care e posibil să ai nevoie: o zonă pentru uscat rufe, o piscină sau o groapă de nisip pentru cei mici.

PASUL 2: Studiază relieful

O curte plată poate părea atractivă fiind mult mai ușor de amenajat. Dar relieful variat poate să ajute în a crea un design deosebit. Așadar dacă terenul este în pantă, poți opta pentru a aduce mai mult pământ și a nivela, sau poți folosi diferența de nivel pentru a include zone unice în grădină. În acest sens, poți folosi elementele de treaptă sau elementele de zid splitate, care te vor ajuta să integrezi o terasă sau un spațiu deosebit în peisaj. Poți crea niveluri diferite în curte și prin grădini de plante aromatice pe paturi ridicate, sau straturi de flori înălțate, delimitate cu palisade sau cu pavaj antichizat, pentru un aspect rustic. Paturile înălțate sunt ideale și pentru legume, fiind ușor de cultivat deoarece nu necesită săpare sau multe lucrări de întreținere, așa cum o fac grădinile cultivate direct pe pământ. Soluția este deopotrivă estetică și practică. A gândi din punct de vedere practic o grădină este printre cei mai importanți pași în designul unei curți. Asta pentru că vrei ca spațiul din jurul casei să nu fie doar frumos, ci să îți și facă viața mai ușoară.

palisada petra pavaje pavaj Roca

PASUL 3: Fă schița grădinii

Acum că știi ce ai și știi ce îți dorești, e momentul să iei creionul în mână și să așterni totul pe o foaie. Sau, desigur, pe ecranul unei tablete, dacă ești pasionat de desenul digital. Vei schița grădina de sus, astfel încât să poți evidenția toate elementele: garduri, alei, straturi de flori sau de legume, locul de joacă, terasa, gazonul sau arborii. E important să ai în vedere și amplasarea luminilor, a sistemelor de irigații sau a soluțiilor de drenare a apei.

Odată ce vezi totul pe hârtie, poți fi tentat să treci la ultimul pas: punerea în operă a planului. Este însă important să iei în considerare două aspecte importante: stilul pe care îl vei adopta și bugetul în care dorești să te încadrezi.

schita pavaje Petra

PASUL 4: Stilul și bugetul

Poți lua inspirația pentru stilul ales de pe Pinterest sau din revistele de specialitate. Iar inspirația trebuie să țină cont și de bugetul ales pentru amenajare. Adună la olaltă toate ideile pe care le ai, fie într-un folder pe calculator, fie într-un album pe telefon. Asta te va ajuta să creezi un așa-numit „mood board”, foarte util în pasul următor.

În ceea ce privește bugetul, această chestiune impactează toate aspectele amenajătii. O fântână arteziană poate părea atractivă, dar trebuie să analizezi dacă vrei să plătești costul ei. Banii pe care dorești să îi investești o să îți ghideze decizia în ceea ce privește plantele alese, pavajul pe care îl vei monta sau tipul de mobilier pe care îl amplasezi pe terasă. Gardul poate fi construit din fier, lemn, sau prefabricate de beton. Poți citi mai multe despre cum să construiești un gard din prefabricate de beton în articolul de pe blogul nostru.

amenajarea unei gradini Petra Pavaje

amenajarea unei gradini Petra Pavaje

PASUL 5: Construiește

A venit momentul practic: punerea în practică a ideilor și a măsurătorilor. Cel mai probabil va fi nevoie să lucrezi cu o echipă de montaj și/sau de peisagistică. Desigur, sunt multe activități pe care le poți face și singur, însă pentru unele recomandăm cu tărie să apelezi la specialiști. Rezistența în timp a pavajului depinde foarte mult de montarea sa corectă, de aceea este important furnizorul de servicii cu care lucrezi. La fiecare punct de lucru Petra Pavaje vei găsi îndrumare și către echipe de montatori profesioniste.

Gri Mistic pavaj gri Petra Pavaje

Mai multe idei de amenajare cu produsele Petra Pavaje poți vedea în clipul de mai jos.

Spor în toate vă dorim!